Logistiek vastgoed: schaarste, op risico bouwen en e-dc’s

De logistiek vastgoedmarkt kende een goed jaar met de ingebruikname van goed 900.000 vierkante meter aan magazijnruimte. Nederland blijft een aantrekkelijke vestigingslocatie voor e-dc's van multinationals. Desondanks is er schaarste aan hoogwaardig logistiek vastgoed, wat er voor zorgt dat in 2014 vooral in de logistieke hotspots volop is gestart met de bouw van moderne en duurzame dc’s.

Door: Bas Dijkhuizen - redacteur Logistiek Magazine & Logistiek.nl

Logistiek vastgoed: schaarste, op risico bouwen en E-dc’s

DTZ Zadelhoff berekende onlangs dat er dit jaar in Nederland rond de 2,7 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte in gebruik is genomen. Een groei van 14 procent ten opzichte van 2013. Het leeuwendeel van deze opname van bedrijfsruimte bestaat uit logistiek vastgoed.

Markt trekt aan eind dit jaar

Wat er dit jaar exact aan vierkante meters distributieruimte in gebruik is genomen is nog niet exact bekend maar Machiel Wolters, Directeur Research en Consulting bij CBRE, meldt dat het aantal zal uitkomen op rond de 900.000 vierkante meter. "Vorig jaar was dat ongeveer 750.000 vierkante meter vorig jaar. Met name in de laatste maanden van dit jaar is de vraag aangetrokken", aldus Wolters.

Schaars aanbod

DTZ Zadelhoff meldde eerder deze maand dat die toename dit jaar onder andere wordt veroorzaakt door logistieke dienstverleners die tussen de Rotterdamse haven en het achterland van België en Duitsland distributiecentra betrokken. "Doordat het aanbod van kwalitatief hoogwaardig logistiek vastgoed hier schaars is, vindt veel van deze dynamiek plaats in nieuw ontwikkelde distributiecentra. Hoewel de opname is gestegen, neemt door deze nieuwbouw het aanbod niet af", stelde Jeroen de Bruijn, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff in zijn toelichting op de factsheet.

23,4 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed

Dat Nederland een echt distributiecentra land is, blijkt ook uit een in april verschenen rapport van NVM Business. Volgens deze makelaarsorganisatie is de voorraad distributiecentra in Nederland 20 procent groter dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens NVM bedraagt de voorraad logistiek vastgoed in ons land rond de 23,4 miljoen vierkante meter terwijl eerder werd aangenomen dat het ging om 17 tot 20 miljoen vierkante meter.

Overgangsjaar

Ook dit jaar werden er weer diverse nieuwe distributiecentra in gebruik genomen waarvan de nieuwbouw in 2013 was gestart. Een jaar, dat door veel logistiek vastgoedexperts desalniettemin werd betiteld als een overgangsjaar, wat er voor zorgde dat er in 2014 relatief minder dc's in gebruik werden genomen dan voorgaande jaren. Desondanks was de oogst van dc's niet mager. Zo liet modeconcern McGregor in februari optekenen dat het Europese distributiecentrum in Waalwijk in maart in gebruik zou worden genomen. Na wat opstartproblemen is het dc, waarover DHL de scepter zwaait, nu volledig operationeel.

Action breidt uit in Echt

De meest opmerkelijke ingebruikname komt op het conto van Action dat eind juni zijn tweede distributiecentrum in Echt (Midden-Limburg) feestelijk liet openen door minister Kamp van Economische Zaken. De bouw van het Action dc is vorig jaar mei gestart. Begin februari dit jaar werd het eerste deel van het distributiecentrum operationeel. Sinds begin juni is het volume dc volledig operationeel. Inmiddels bevoorraadt de discounter rond de 170 winkels vanuit dit dc in midden Limburg. Het distributiecentrum, met een omvang van 58.000 vierkante meter, heeft een capaciteit voor de bevoorrading van driehonderd Action-winkels. Inmiddels is Action in Echt alweer bezig met een nieuwe uitbreiding van nog eens 15.000 vierkante meter.

Sligro opent dc in Berkel en Rodenrijs

In 2013 nam food groothandel Sligro in Venray een nieuw distributiecentrum in gebruik. Kort daarop kondigde het bedrijf van de familie Slippens aan dat het ookin Berkel en Rodenrijs een bijna identiek dc zou gaan bouwen. Dit dc is begin september geopend en heeft een oppervlakte van 21.000 vierkante meter. Bij de bouw van het pand is door Sligro vooral ingezet op duurzaamheid. Die aanpak heeft geresulteerd in een BREEAM-NL drie-sterren-certificaat, 'very good'.

Brocacef neemt Mediq over

Het nieuwe distributiecentrum in Eindhoven van geneesmiddelengroothandel Brocacef werd in juli opgeleverd en sinds september is het dc operationeel. De nieuwbouw niet ver van Eindhoven Airport startte in november 2013. Het 10.000 vierkante meter grote distributiecentrum wordt door de groothandelstak van Brocacef, dat begin deze maand concurrent Mediq Apotheken overnam, ingezet voor de opslag en distributie van geneesmiddelen aan voornamelijk apotheekhoudende, ziekenhuizen en instellingen.

Vos: BREEAM very good

Ook logistiek dienstverleners lieten zich dit jaar ook niet onbetuigd. Vos Logistics nam in oktober een nieuw duurzaam distributiecentrum in Oss in gebruik met een opslagcapaciteit van 25.000 vierkante meter in gebruik genomen. Daarnaast beschikt het pand over 33 loadingdocks alsmede een BREEAM very good certificaat.

Logistieke campus in Tiel

Kuehne + Nagel heeft eveneens dit jaar flink bijgebouwd in logistieke hotspot Tiel. Op bedrijventerrein Medel opende de logistiek dienstverlener in december een duurzaam FMCG (Fast Moving Consumer Goods) dc. Het is het tweede dc in Tiel voor Kuehne + Nagel. De logistiek dienstverlener wil op Medel uiteindelijk een campus realiseren waardoor het bedrijf flexibel kan schuiven met mensen en middelen.

logistiek vastgoed
logistiek vastgoed
logistiek vastgoed

Wehkamp en Xenos leveren op in 2015

Xenos in Waalwijk en Wehkamp (Zwolle) zijn dit jaar vergevorderd met hun ambitieuze nieuwbouwprojecten. Wehkamp ligt op Hessenpoort op koers met het volgens eigen zeggen grootste geautomatiseerde e-commerce dc van Europa. De geplande oplevering is juli volgend jaar dan wordt ook als het goed is rond die tijd ook het nieuwe hoogbouwmagazijn van Xenos op logistiek bedrijvenpark Haven 7opgeleverd.

Nippon Express levert dc op in oktober

In oktober werd het nieuwe distributiecentrum van Nippon Express op de Maasvlakte bij Rotterdam opgeleverd. De Japanse logistiek dienstverlener consolideert in het dc van bijna 71.000 vierkante meter verschillende warehouse activiteiten die voorheen plaatsvonden in Amstelveen, Rotterdam en Schiphol Rijk. Het dc is begin januari operationeel en beschikt na oplevering over het BREEAM-certificaat very good.

Forever 21 breidt uit in Bergen op Zoom

De opleving van de economie en alsmede het tekort aan moderne distributiecentra heeft ervoor gezorgd dat een waslijst aan bedrijven met nieuwbouw begon of hiermee op korte termijn gaat beginnen. Zo startte de Amerikaanse kledinggigant Forever 21 in november op logistiek bedrijvenpark Noordland in Bergen op Zoom met de bouw van een nieuw Europees dc van 20.000 vierkante meter. De kledinggigant wil in 2016 mogelijk nog een dc uitbreiding realiseren van 15.000 vierkante meter.

Logistieke hotspot Tilburg populair

Webwinkelbedrijf Coolblue laat door Prologiseen dc van 25.000 vierkante meter bouwen op logistiek bedrijvenpark Vossenberg West II. Ook elektrische autoproducent Teslabreidt volgend jaar weer uit in Tilburg met een tweede dc dat in het tweede kwartaal van 2015 in gebruik wordt genomen. Norbert Dentressangle sloeg in november de eerste paal voor het Shared Fresh Centerin Nieuwegein dat in het tweede kwartaal van dit jaar operationeel is. Het dc is vooral bedoeld voor de afhandeling van de versstromen naar de Albert Heijn winkels.

Heinz en Nabuurs bouwen bij Nijmegen

Levensmiddelenconcern H.J. Heinz en logistiek dienstverlener Nabuurs maakten eind juli bekend dat ze gezamenlijk een nieuw Europees distributiecentrum gaan ontwikkelen op bedrijventerrein De Grift in Nijmegen. Vanuit het nieuwe Europese distributiecentrum, dat in 2017 operationeel is, worden in de toekomst de Heinz sauzen, waaronder ketchup, aan klanten geleverd in de Benelux, de Duitstalige landen en Scandinavië. Het is niet bekend wanneer de nieuwbouw van dit dc, dat Goodman op zich zal nemen, van start zal gaan.

Michael Kors lonkt naar Venlo

In augustus maakte dagblad de Limburger bekend dat de wereldberoemde Amerikaanse modeontwerper Michael Kors een EDC wil bouwen in logistieke hotspot nummer 1: Venlo. Het bedrijf zou serieuze interesse hebben in vestiging op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord. Als de komst van Kors doorgaat – want het is nog altijd niet definitief – dan zou het EDC in Venlo in 2017 in gebruik worden genomen.

Trend: bouwen op risico

Mede door de schaarste aan moderne dc's is er dit jaar een trend ingezet van bouwen op eigen risico door logistiek vastgoed ontwikkelaars. Prologis ontwikkelt in Tilburg en op Trade Port Noord in Venlo distributiecentra op eigen risico. Ook Prodelta heeft het voornemen om in Tilburg op eigen risico op een kavel van 11 hectare een logistiek centrum te bouwen.
Ook Almere blijft niet achter want de combinatie Distri Development, een samenwerking tussen Proptimize en Built to Build, wil op Stichtsekant op risico een dc bouwen van 36.000 vierkante meter. Het pand (Distrimere) wordt in de tweede helft van 2015 opgeleverd. Deze maand ondertekenden

Mega e-commerce dc op Trade Port Noord

E-commerce giganten Zalando en Amazon bouwen het liefst hun mega e-commerce dc's in Duitsland en Centraal en Oost-Europa. Nederland bleef tot op heden buiten de scope van deze bedrijven terwijl Zuid- en West-Nederland volgens recent onderzoek van het Belgische VIL in de top vijf staan van meest ideale locatie voor Europese e-commerce distributiecentra. Daar moet verandering in komen want Groep Heylen uit het Belgische Herentals kondigde eind november aan dat het op eigen risico een mega distributiecentrum van 130.000 vierkante meter wil bouwen op (wederom) Trade Port Noord in Venlo.

Banenmotor

Het complex moet volgens de ontwikkelaar een e-commerce campus worden die goed is voor in eerste instantie 750 banen. Het distributiecentrum moet op termijn volgens Heylen opslagruimte bieden aan webwinkelgiganten in de categorie Bol.com en Zalando, die vanuit deze locatie hun goederen dan vervolgens rechtstreeks aan klanten in Noord-Europa leveren.

Dc van de toekomst

Ook was er dit jaar aandacht voor de vraag hoe het distributiecentrum van de toekomst eruit komt te zien. Prologis schreef hiervoor een ontwerpwedstrijd uit om meer de aandacht te vestigen op vooruitstrevende ontwerpen voor het logistieke vastgoed van de toekomst. De eer ging naar een Duitse architect die een ontwerp bedacht van een logistiek pand over een snelweg. De juryvoorzitter van de ontwerpprijs stelde vast dat de ingezonden ontwerpen bewijzen dat 'logistiek vastgoed kan bijdragen aan de bouwcultuur van de toekomst.' Een ander jurylid voegde daar aan toe: "De verkiezing heeft interessante ideeën aan het licht gebracht over hoe je toekomstige logistiek vastgoed ontwikkelt op een milieuvriendelijke en sociaal duurzame manier."