Pakketjes bezorgen met drones

Het lijkt sciencefiction maar voor Amazon is het 'serious business'. Onlangs onthulde het e-commercebedrijf namelijk dat het bezig is met de ontwikkeling van onbemande drones die pakketjes tot maximaal 5 kilo kunnen bezorgen. Op dit moment is Amazon al druk bezig met het testen van het systeem wat omgedoopt is tot "Prime Air System".

Met Prime Air worden pakketjes in een kleine plastic container verpakt en in een distributiecentrum met een lopende band naar een drone getransporteerd. Via een kliksysteem wordt de container vervolgens aan de drone bevestigt en kan deze zijn reis beginnen. Als de drone uiteindelijk na aankomst bij de klant het pakketje voor de deur heeft afgeleverd, vliegt ze weer terug naar het distributiecentrum.

Stel je voor. Na het bestellen van een boek, een smartphone of ja, waarom ook niet - een pizza - landt er binnen 30 minuten een drone voor je deur met je bestelling. Want dat is Amazon's doel; het nog verder inkorten van de huidige leveringstijden en wel zover dat elke consument er zeker van kan zijn dat zijn of haar bestelling binnen een half uur geleverd wordt.

Andere voordelen van een drone als pakketbezorger zijn ook niet te onderschatten. Zo wordt een drone nooit moe, is nooit ziek en heeft het geen hinder van files of andere verkeersongemakken. Daarbij is precies te volgen waar je bestelling zicht bevindt en heel nauwkeurig op welk tijdstip geleverd zal worden. En... een drone verwacht geen fooien.

Uiteraard kleven er links en rechts nog wat haken en ogen aan het systeem. Drones kunnen last van ondervinden van weersomstandigheden en hebben een vrij beperkte vliegafstand. Bovendien zal een drone doorgaans meer waard zijn dan het pakketje dat wordt bezorgd waardoor de kans aanwezig is dat de meeste drones de weg terug naar het distributiecentrum niet meer maken. En wat te denken van dronejagers die drones uit de lucht halen en er met de buit vandoor gaan.

Amazon Prime Air drone

Het Prime Air System is dan ook nog even verwijderd van het heden. Dat komt vooral omdat nog uitgezocht moet worden of het wel commercieel haalbaar is en dat alle vergunningen nog geregeld moeten worden om aan de lopende band drones te lucht in te sturen.

Maar Amazon CEO Jeff Bezos is optimistisch en acht het zeker niet onmogelijk. Bezos gelooft dat het systeem binnen een aantal jaar in gebruik genomen zou kunnen worden en dat vliegende drones met pakketjes net zo gewoon zullen worden als vrachtwagens en bestelbussen op de weg.

Relevante links

- Amazon Prime Air