TEVEA Eindhoven - magazijnen groeien mee

Magazijn - Tevea EindhovenHet Eindhovense bedrijf TEVEA werd opgericht in 1982 en ging zich bezighouden met het importeren van producten uit het verre Oosten. Bestond het assortiment in de beginperiode uit enkele tientallen producten, anno 2011 voert TEVEA meer dan duizend artikelen. Voor deze producten heeft TEVEA in veel gevallen het exclusieve verkooprecht voor Europa.

Inmiddels heeft het – behalve in Nederland – ook kantoren in Engeland , Duitsland, Frankrijk, Spanje, Rusland en Turkije. Ook het aantal landen waarnaar geëxporteerd wordt, is nog steeds groeiende.

De explosieve groei leidde er wel toe dat het oude magazijn al snel niet meer voldeed en er werd uitgekeken naar een nieuw – groter - pand. En een nieuw pand betekent bijna automatisch ook een nieuwe inrichting. Als gevolg van goede ervaringen in het verleden werd daarom in 2010 wederom contact gelegd met Begra, op een moment dat het nieuwe magazijn van TEVEA al op de tekentafel lag.

Logistiek manager bij TEVEA, Ronald Masselink, verantwoordelijk voor de orderstromen bij Tevea: 'Eerder had Begra onder andere al partijen statafels en bureau's voor het oude magazijn geleverd. Daarbij hadden ze een professionele en flexibele indruk achtergelaten. Uiteindelijk heeft grote aanbod aan diverse artikelen en de prima kwaliteit-prijs verhouding er aan bijgedragen om bij de inrichting van het nieuwe magazijn, wederom een beroep op Begra Trading te doen.

Doorval beveiliging


Doorvalbeveiligingswanden
Veiligheid

Een van de eerste projecten was het plaatsen van de palletstellingen en voor de bescherming van personeel, materieel en producten werden er ook nog doorvalbeveiligingswanden geplaatst.

Om uiteindelijk de looproutes en aanvulmomenten nog efficiënter te maken, werden er nog doorrolstellingen – ook wel flow racks geheten - geplaatst.

'De montage hadden we ook aan Begra overgelaten. En die verliep goed. Het team was binnen de gewenste tijd klaar en er werd zorgvuldig gewerkt. Ook het meedenken in oplossingen en bijbehorend advies was daarbij prima in orde, evenals de snelheid van de offertes en de correctheid van de offertes.', aldus Masselink.

Inmiddels is het magazijn bij TEVEA volop in bedrijf. Dat wil niet zeggen dat het ook klaar is.  'We zijn nog bezig met een aantal verbeterpunten. Zo werken we onder andere met producten die klein in volume zijn. Om het proces bij de flow racks te optimaliseren, spelen we daarom met de gedachte om bij de verwerking van die producten gebruik te gaan maken van magazijnbakken.', licht Masselink toe.

Doorrolstellingen

Een doorrolstelling is een systeem waarbij producten, dozen of bakken aan de aanvoerzijde in kanalen worden ingevoerd en als gevolg van de zwaartekracht over rolletjes doorrollen naar de orderverzamelzijde. Dit effect is mogelijk gemaakt door de doorrolstrips onder een helling van 5 tot 7 procent in de stelling te plaatsen.

In de meeste gevallen bestaan doorrolstellingen uit losse doorrolstrips die in de stellingvakken worden geplaatst. De verstelbaarheid van de doorrolstrips bepaalt dus de flexibiliteit van het opslagsysteem. Zo kunnen meer of juist minder picklocaties worden gecreëerd. De afstanden tussen de strips is daarbij afhankelijk van de maat van de producten, dozen of bakken.


Doorrolstelling - flow rack
Doorrolstellingen hebben al lang en breed bewezen dat ze op een betrekkelijk eenvoudige manier een besparing op orderverzamelkosten kunnen opleveren. Dat maakt ze dan ook een serieus te overwegen alternatief voor de meer gangbare legbord- of grootvakstellingen.

De voornaamste besparing bij een doorrolstelling wordt bereikt door de kortere loopafstanden en het grotere aantal 'facings' – lees: zichtbare producten - omdat de voorraad niet naast of boven elkaar staat, maar achter elkaar. Vooral bij 'batchpicking' worden de besparingsmogelijkheden optimaal benut. Zeker als je bedenkt dat het voorkomt dat looptijden in magazijnen maar liefst 70 procent van de totale tijd van de orderpick-procedures beslaan. Ook liggen de producten of artikelen makkelijker voor het grijpen, waardoor de uiteindelijke tijd die bij een locatie wordt doorgebracht korter wordt.

Een ander voordeel is dat flow racks eenvoudig te combineren zijn met (bestaande) palletstellingen, met als resultaat een efficiënte combinatie van bulkopslag en orderpicking.

Voorwaarde aan een doorrolstelling is wel dat de producten niet al te veel volume in beslag nemen, en uiteraard dat de producten moeten kunnen rollen. Is dit niet het geval dan kan het plaatsen van de producten in stapelbakken of dozen een oplossing zijn.
 


Oplossingen voor uw magazijn

Heeft u ook plannen voor de inrichting of uitbreiding van uw magazijn? Kom gerust eens vrijblijvend bij ons langs of neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord omtrent de mogelijkheden.

Klant

- TEVEA Eindhoven

Links

- Doorrolstellingen

- Magazijn veiligheid