Vijf aandachtspunten om uw magazijn te verbeteren

Elke logistiek manager of magazijnmanager is te allen tijde bezig om zijn of haar magazijn zo efficiënt mogelijk te benutten. Daar komt nogal wat bij kijken. Volgens een onderzoek van EVO zijn de Nederlandse magazijnen in Nederland niet efficiënt. EVO behartigt de logistieke belangen van tal van bedrijven die opereren in de logistieke sector.

magazijn

Algemeen geldt dat de voorraadwaarde ten opzichte van de gerealiseerde omzet te hoog is en dat het personeel niet de kortste en meest efficiënte route in het magazijn aflegt. Dit zijn twee van de conclusies van een onderzoek onder MKB-leden.

De vijf voornaamste aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren waren gekomen zijn:

1. Voorraadbeheer: de juiste artikelen en aantallen zijn niet altijd op voorraad of de voorraadwaarde ten opzichte van de gerealiseerde omzet is veel te hoog.

2. Routering: medewerkers lopen/rijden niet de kortste en meest efficiënte route in het magazijn. Zo rijdt de gemiddelde truck maar ongeveer 60 procent van de tijd met een last/product op zijn vorken.

3. Flexibiliteit van medewerkers: medewerkers  zijn niet flexibel in te zetten op tijden dat er veel/weinig werkaanbod is. Veel bedrijven krijgen 60 tot 80 procent van de orders binnen in 2 à 3 uur voor sluitingstijd en stemmen het aantal medewerkers af op deze piek. De medewerkers werken echter op vaste werktijden.

4. Batchen: er is nauwelijks sprake van ordersamenvoeging, ook niet als er veel orders zijn met een gering aantal orderregels/unieke artikelen.

5. Locatie in het magazijn: artikelen liggen niet op de juiste locatie in het magazijn. Er wordt weinig tot geen onderscheid gemaakt tussen snellopende en langzaam lopende artikelen. Nadat een magazijn eenmaal is ingericht, blijven de artikelen op de locatie die ooit is toegewezen. Ook als de marktvraag is veranderd.

Duidelijk is dat magazijnmanagers nog een forse slag kunnen maken om een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijfsresultaat door de totale kosten te beperken.

Bent u geïnteresseerd in het zo efficiënt mogelijk inrichten van een magazijn c.q. distributiecentrum of op zoek naar gedegen advies om uw huidige magazijn te verbeteren? Kom gerust eens langs bij onze showroom of neem contact met ons op. Onze medewerkers staan voor u klaar om uw zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Voor elke vorm van opslag zoeken wij voor u de juiste magazijninrichting en voor elk denkbaar product de juiste magazijnstelling.

Zie ook

Magazijninrichting

Warehousing, duurzaamheid en gevaarlijke stoffen

Logistica Award 2012 - Kostenbesparing, efficiency en ergonomie