• /
 • /
 • /
 • /
 • /
 • /
Sluiten
Sluiten

Doorrolstelling voor uw magazijn

Zoekt u een efficiënte en ruimtebesparende methode voor het opslaan en orderpicken van uw producten? Dan zijn doorrolstellingen voor uw magazijn de ideale oplossing! Bij Begra.nl hebben we veel ervaring met het plaatsen van dit soort stellingen en kunnen we u altijd van het juiste advies voorzien. Een doorrolstelling voor het magazijn kent veel voordelen; we leggen u graag uit welke dat zijn en waarom Begra.nl de beste keus is voor het aanschaffen van uw doorrolstelling en andere magazijnbenodigdheden.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Een doorrolstelling: het gebruik en de voordelen

Een doorrolstelling is een handig systeem waarbij producten in kanalen worden ingevoerd en doorrollen naar de orderverzamel zijde. Een doorrolstelling werkt doordat er doorrolstrips op een helling onder de stelling worden geplaatst; deze strips zijn verstelbaar, wat de doorrolstelling flexibel maakt. Een doorrolstelling is dus een ideale oplossing wanneer u minder orderpick locaties wilt en sneller wilt kunnen verzamelen. Hierdoor bespaart u uiteindelijk op orderverzamelkosten en op ruimte in het magazijn. Een doorrolstelling is een compact opslagsysteem dat ook nog eens een eenvoudig en doordacht FIFO of LIFO systeem creëert. Wilt u ook zo’n handig systeem, maar heeft u geen producten die gemakkelijk over de doorrolstelling kunnen rollen? Geen probleem; u lost dit op door de producten in bakken of kratten te leggen en zo kunt u toch gebruikmaken van dit handige systeem.

Een doorrolstelling: verschillende types

Doorrolstellingen zijn met name geschikt voor bedrijven met een hoge doorvoersnelheid van goederen zoals het geval is bij orderpicking, assemblagelijnen of producten met een beperkte houdbaarheidsdatum. Of dit nu losse artikelen, dozen en kratten of complete pallets zijn, voor elk type artikel is er een passende doorrolstelling beschikbaar.

Om de juiste doorrolstelling te vinden voor uw arbeidsproces is het handig om te weten welke soorten er bestaan. In dit artikel behandelen we de diverse types die beschikbaar zijn met elk hun eigenschappen, voor en nadelen.

Dozen doorrolstelling

Een doorrolstelling voor dozen en kunststof kratten is een dynamische vorm van opslag en bestaat uit doorrolbedden die gemonteerd kunnen worden in zowel palletstelling, grootvakstellingen als legbordstellingen. Veel Voorkomende merken zijn Flowrack, Bito en Schaeffer. Het principe is eenvoudig: de rolbedden bestaan uit een framewerk met daarin diverse rollenstrips waarover de dozen en kratten getransporteerd worden. Ze worden onder een hoek van 4 tot 10 graden in de stelling gemonteerd. De hoge kant is de invoerzijde. De producten rollen door de zwaartekracht op de rollenstrips geleidelijk naar de uitgiftezijde van de stelling. Afhankelijk van het arbeidsproces zijn er verschillende varianten beschikbaar.

Rechte uitgifte zijde

Bij een rechte uitgiftezijde bestaan de doorrolbedden uit rechte profielen. Dit zorgt voor een extra compact systeem waarbij de uitgifte hoogte zo klein mogelijk is. Een rechte uitgifte wordt met name toegepast bij goederen zoals gesloten dozen of kratten. De rollenstrips lopen door tot de eindstop en er zit geen uitgifteplateau in de stelling. 

Geknikte uitgifte zijde

Het doorrolbed met een geknikte uitgiftezijde bestaat uit profielen die aan de uitgiftezijde een knik omlaag hebben, zodat er een uitgifteplateau ontstaat waar de dozen of kratten op verzamelen Doordat het plateau naar beneden is gekanteld, is de grijpopening groter. Dit systeem leent zich perfect voor het picken van losse onderdelen uit dozen of kratten.

Trapsgewijze uitgifte zijde

Bij het ‘trapje’ variëren de rollenbedden in lengte waardoor er aan de uitgifte zijde een trapsgewijze verspringing ontstaat. In combinatie met geknikte rollenbaanbedden geeft deze opstelling de meeste grijpruimte en is daardoor erg geschikt voor het ergonomisch picken van grotere artikelen uit een bak of krat.

FIFO-methode - First In First Out

Verkoopt u producten met een beperkte houdbaarheidsdatum? Dan is een doorrolstelling een ideale oplossing voor u. Met dit type stelling is de FIFO methode gegarandeerd. Producten die als eerste in de stelling worden geladen worden altijd als eerste gepickt.

Welke typen doorrolbedden en kanaalscheidingen zijn er?

In basis zijn er twee typen rollenbaan bedden beschikbaar, met of zonder kanaalscheiding. De keuze welke variant kanaalscheiding u nodig heeft hangt af van de producten die worden doorgevoerd en welke dozen of kratten er worden gebruikt. Een doorrolbed met kanaalscheidingen is erg overzichtelijk. Er kunnen meerdere verschillende producten naast elkaar worden opgeslagen.

Rollenrailbed

Deze variant bestaat uit enkel rollenstrips zonder kanaalscheiding behalve aan de zijkanten. Deze versie wordt gebruikt voor de opslag van één type product in dozen, kratten of (piepschuim) bakken. Het grote voordeel is flexibiliteit , aangezien er verschillende formaten dozen en bakken kunnen worden opgeslagen.

Rollenrails met spoorkranswielen

Rollenstrips met spoorkranswielen zijn uitsluitend geschikt voor kunststof bakken. In plaats van vlakke wieltjes hebben de wieltjes één verhoogde zijkant. Spoorkranswielen worden vaak gebruikt om pakketgoederen over een hellend doorgangsvlak te transporteren zonder dat ze naar beneden schuiven.

Rollenbanen met permanente kanaalscheiding

Een permanente kanaalscheiding is een kunststof of aluminium profiel over de gehele diepte van het rollenbed. Meestal wordt deze versie gebruikt voor KLT-bakken en dozen. Deze toepassing komt veel voor in de automotive industrie.

Verstelbare kanaalscheiding

Een verstelbare kanaalscheiding is een aluminium profiel dat eenvoudig verplaatsbaar is tussen de diverse rollenstrips. Hiermee behoudt u de flexibiliteit om de stelling snel aan te passen naar andere formaten goederen.  

Dubbele kanaalscheiding

Bij conisch gevormde kunststof bakken zoals draaistapelbakken of distributiekratten is er extra ruimte tussen de profielen nodig. Dit wordt gerealiseerd met een dubbele kanaalscheiding.

Buisgeleiding

De zijkant van het rollenbed heeft vaak ook een geleiding. Bij grote zware bakken en kratten is een buisgeleiding perfect. Deze robuuste kanaalscheiding zorgt ervoor dat zware bakken op gewenste afstand van elkaar en/of van de frames blijven waardoor ze nergens blijven steken.

Rollenrail geleiding

Is er sprake van lichtere kratten of piepschuim bakken? Dan zorgt een rollenrail zijgeleiding voor minimale frictie en soepele geleiding.

Hoe bepaal ik de hellingshoek van het doorrolbed?

Een hellingshoek tussen de 4 en 10 graden is gebruikelijk voor het monteren van de doorrolbedden. Maar hoe wordt juiste hoek bepaald? Het antwoord is net zo eenvoudig als het principe van doorrolstellingen. De zwaartekracht bepaald de hellingsgraad. Een doorrolniveau wordt gevuld met dozen of kratten. Bij het wegnemen van een doos aan de orderverzamelzijde moeten de overige dozen uit zichzelf in beweging komen en naar de eindstop rollen. Of dit gebeurt is een combinatie van de zwaarte van de producten en de hellingsgraad. Kratten die zwaarder wegen hebben een kleinere hellingsgraad nodig.

Welke kratten kan ik gebruiken in mijn doorrolstelling?

Het rollenbed van een doorrolstelling bestaat uit metalen profielen waarin een groot aantal kleine plastic wieltjes zitten geklikt. De wieltjes vervoeren de bak over het doorrolbed. Om dit soepel te laten verlopen zijn bakken met een stabiele vlakke bodem het meest geschikt. Bakken met een ongelijke bodem zoals dunne opstaande randjes of voetjes kunnen blijven steken tussen de wieltjes waardoor ze niet geschikt zijn.

Twijfelt u of uw bakken en kratten geschikt zijn voor onze rollenbanen? Vraag het gerust aan een van onze adviseurs.

Uit welke onderdelen bestaat een dozendoorrolstelling?

De basis van een doorrolstelling bestaat uit stellingframes met daartussen rollenstrips of doorrolbedden. Doorrolbedden kunnen zowel in palletstelling frames als vrijstaande frames opgebouwd worden. Daarnaast zijn losse rollenstrips beschikbaar voor toepassing in legbordstelling frames. Afhankelijk van de diepte van het rollenbed bestaan de stellingframes uit een enkel frame, een enkel frame met extra stijl, of een dubbele frame opstelling.

Het doorrolframe zelf bestaat uit een aantal hoofdonderdelen

 • Achterprofiel
 • Voorprofiel met eindstop.
 • Zijprofielen.
 • Steunprofielen ter ondersteuning van de rollenstrips.
 • Rollenstrips.
 • Hoekafwerking – veilig afgeronde kunststof insteekdoppen voor in de zijprofielen.
 • Frame bevestigingsmaterialen – speciale beugels om de doorrolbedden in de stellingframes te monteren.
 • Optioneel:  een invoer- en een uitgifteplateau – een metalen plaat aan de voor- en/of achterzijde
 • Optioneel: Kanaalgeleiding en/of zijgeleiding

Welke voordelen heeft een dozen doorrolstelling?

Deze vorm van magazijnopslag heeft vijf belangrijke voordelen, zoals: snelheid. Met een doorrolstelling worden pickgoederen zeer snel doorgevoerd. Goederen zijn altijd direct binnen handbereik aan de pickzijde. Dit resulteert in kortere grijptijden en een sneller pickproces; zo kunnen er dagelijks meer orders worden verwerkt. Ook heeft een doorrolstelling als voordeel dat er minder fouten worden gemaakt; kanaalindelingen geven meer overzicht en zorgen dat artikelen altijd op dezelfde plaats beschikbaar zijn. Dit zorgt voor minder pickfouten en dus lagere retouren en herstelkosten. Ruimtebesparing is nog een mooi voordeel van een doorrolstelling. Goederen rollen automatisch naar de uitgifte zijde. Ze zijn hierdoor altijd direct binnen handbereik. De stelling niveaus kunnen hierdoor langer en dieper zijn, dus er zijn minder gangpaden nodig. Doorrolstellingen kunnen hierdoor een aanzienlijke ruimtebesparing aan grondoppervlak opleveren in uw magazijn. Veilige werkomgeving: Door een aparte entry- en uitnamezijde worden transport- en looproutes van elkaar gescheiden. Dit zorgt voor minder verkeer en dat ongevallen worden vermeden. Veilig werken is hierdoor gegarandeerd. Kostenbesparing: de bovengenoemde factoren zijn belangrijke efficiency voordelen die zorgen voor kostenbesparing en een korte terugverdientijd van uw investering.

Wat zijn de onderhoudskosten voor een doorrolstelling?

Doorrolstellingen zijn onderhoudsvrij, er zijn dus geen noemenswaardige onderhoudskosten. De rollenstrips zetten zwaartekracht van de goederen om in een voorwaartse beweging. Hier komt geen complexe techniek aan te pas. De metalen asjes van de rolbed wieltjes zijn duurzaam en garanderen een jarenlange probleemloze werking.

Accessoires voor een doorrolstelling

Welke accessoires worden vaak in combinatie gebruikt met doorrolstellingen?

Veelgestelde vragen over doorrolstellingen

Doorrolstellingen zijn erg breed inzetbaar maar hebben uiteraard ook enkele randvoorwaarden waar u rekening mee moet houden. De belangrijkste randvoorwaarden worden hieronder besproken:

Zijn doorrolstellingen geschikt voor gebruik in koelcellen?

Ja, doorrolstellingen kunnen uitstekend in koelcellen worden toegepast. Ze zijn bestand tegen een temperatuurbereik -35°C t/m +50°C (verrijdbaar/rollenbaan +5°C t/m +50°C), normale luchtvochtigheid, geen condensvorming, geen druipwater.

Zijn dozen doorrolstellingen geschikt voor mechanisch beladen?

Nee, een dozen doorrolstelling is bedoeld voor handmatige in- en uitslag. Opslageenheden dienen met beleid ingezet te worden (vanwege puntbelasting eerste rolletjes).

Hoe zwaar mogen de producten zijn?

Het gewicht per opslageenheid mag maximaal 20 kg zijn bij (standaard rollenstrips) of maximaal 30 kg bij versterkte- en antistatische rollenstrips.

Welk type bakken en kratten kan ik gebruiken?

Bij uitstek zijn opslageenheden voorzien van sterke, vlakke bodem, geschikt voor doorrolstellingen.

Wat is het draagvermogen van rollenstrips?

Rollenstrips zijn belastbaar tot maximaal 30 kg per strekkende meter, ongeacht overige belastingsopgaven.

Wat is de juiste hellingshoek voor rollenstrips?

Een hellingshoek van 4-10%  is standaard (geadviseerd hoogteverschil voor-achter als percentage van de doorrolframediepte).

Kan ik mijn doorrolstelling ook gebruiken als ‘push-back-systeem’?

De doorrolframes zijn voor opduw gebruik geschikt mits een extra eindstop achterzijde wordt toegepast.

Kan ik doorrolbedden tussen alle merken palletstellingframes monteren?

Nee, afhankelijk van het merk doorrolbed en palletstelling zijn er stellingadapters nodig om de doorrolbedden in de stelling te monteren.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij montage in een palletstelling?

In geval van inbouw in palletstelling (met stellingadapters) dient de palletstelling voor stabiliteit te zorgen.

Bij vragen of deze randvoorwaarden neemt u dan gerust contact op met ons. Wij adviseren u graag bij vragen.

Wilt u een doorrolstelling kopen? Bij Begra.nl zit u goed!

Wanneer u een doorrolstelling wilt kopen, dan doet u dit het beste bij Begra.nl. Wij kunnen u een breed assortiment aan zwaartekracht aangedreven doorrolstellingen aanbieden, bijvoorbeeld in de onderste niveaus van uw palletstelling., Met regelmaat hebben we ook partijnen gebruikte doorrolstellingen in de aanbiedingWe hebben gewone doorrolstellingen, pallet doorrolstellingen en pushback doorrolstellingen. Een pushback doorrolstelling is een variant op de gewone doorrolstelling, waarbij de goederen worden verwerkt volgens het LIFO-principe. De eerste pallet of krat wordt naar achteren geduwd zodra er een nieuwe op de doorrolstelling wordt gezet; de laatste krat of pallet wordt er vervolgens als eerste afgehaald. Bij Begra.nl kunt u uw pushback doorrolstelling kopen als rollensysteem en op basis van trolley’s. 

Een ander voordeel van een doorrolstelling kopen voor uw magazijn bij Begra.nl, is dat u de doorrolstelling gemakkelijk kunt combineren met andere stellingen, met als resultaat dat efficiënte orderpicking optimaal samen gaat met bulkopslag.

Waarom uw magazijninrichting bij Begra aanschaffen?

Begra.nl is er niet alleen voor de aanschaf van een doorrolstelling, maar ook voor het kopen van ander soort stellingen en een comlete magazijninrichting. Zo kunt u uw pallets die u later via de doorrolstelling laat oderpicken handig opslaan in één van onze palletstellingen. Grootvakstellingen en legbordstellingen lenen zich ook perfect voor de opslag van zowel grote als kleine producten. Naast magazijnstellingen, hebben we ook een breed assortiment in magazijnbenodigdheden, zoals veiligheidsartikelen, kratten en bakken, intern transport en werktafels. Begra.nl levert altijd de beste kwaliteit, of u nu kiest om een gebruikte doorrolstelling te kopen of nieuwe magazijnstellingen en -benodigheden aan te schaffen. 

De montage van onze stellingen zijn eenvoudig, maar indien u hulp nodig heeft, staat ons montageteam graag voor u klaar; dat is de goede service van Begra.nl!

Contact over uw doorrolstelling

Wilt u een doorrolstelling kopen, heeft u hulp nodig bij het monteren van uw doorrolstelling of andere magazijnstelling of heeft u vragen over het plaatsen en gebruik van een doorrolstelling? Neemt u dan gerust contact met ons op en we helpen u met plezier verder. 

Back to top