• /
  • /
  • /
  • /
  • /
  • /

Ruimtebesparende oplossingen voor een efficiënt magazijn

1 december 2023

Als u een magazijn heeft, dan is het belangrijk dat u deze efficiënt kunt organiseren. Niet alleen kunt u op deze manier al uw producten kwijt, er zitten nog tal van andere voordelen aan. Door efficiënt uw magazijn te organiseren en ordenen, kunt u een hoop ruimte besparen en een logische route creëren, zodat alle werkzaamheden snel uitgevoerd kunnen worden. In dit blog bespreken we hoe u een efficiënt magazijn creëert. 

Een efficiënt magazijn begint bij het ontwerp

Gaat u de organisatie van uw magazijn vormgeven, dan is het belangrijk dat u dit vanaf begin af aan op de juiste manier doet. Zo kunt u direct efficiënt het magazijn ordenen. Maak daarom een ontwerp voordat u begint met inrichten en houdt rekening met de benodigde ruimte voor opslag, intern transport, orderpicken en het uitvoeren van inpakwerkzaamheden. 

Dit ontwerp zorgt ervoor dat u het magazijn efficiënt kunt organiseren met stellingen en andere mogelijkheden voor opslag. Bovendien bevordert u zo de creatie van een logische loop- en orderpickroute. Hierdoor kunnen alle werkzaamheden op tempo worden uitgevoerd, wat de doorloop en productiviteit in het magazijn aanzienlijk verbetert. Door het efficiënt organiseren van uw magazijn, zorgt u dus voor optimale bedrijfsvoering. 

De juiste stellingen

Nadat u een passend ontwerp heeft gemaakt, kunt u beginnen met inrichten. Dé manier om efficiënt uw magazijn te organiseren is door de aanschaf van de juiste magazijnstellingen. Stellingen zijn gemaakt voor opslag en als u de verkeerde soort aanschaft, kan het zomaar zijn dat u uiteindelijk ruimte tekort komt in uw magazijn. Wilt u efficiënt gebruik maken van de ruimte in uw magazijn, dan is het zaak om passende stellingen te kopen. Heeft u bijvoorbeeld producten die u verticaal wilt opslaan of gaat het om een magazijn voor kleding? Dan koopt u ander soort stellingen dan bij een magazijn waar pallets met een veelvoud van dezelfde producten opgeslagen dienen te worden. 

Ook de hoogte van de stellingen is belangrijk als we het hebben over een efficiënt magazijn. Als u veel opslagruimte wilt creëren in een kleinere ruimte, dan is het verstandig om te kiezen voor hogere stellingen. Let wel op: iedere stelling heeft een maximale hoogte die niet overschreden mag worden en kiest u voor hogere stellingen, dan moet het intern transport hierop aangepast worden. Zo kunnen de orderpickers efficiënt te werk gaan in het magazijn - wel zo handig!

Opslag

Gaat het om opslag, dan denken we verder dan stellingen. Zo kunt u verschillende bakken en kratten kopen om de opslag in uw magazijn efficiënt vorm te geven. Een aantal voorbeelden zijn: stapelbakken, magazijnstellingbakken, distributiebakken, Euronorm bakken en transportkratten. Ook hierbij geldt: koop bakken die het beste passen bij de producten die u op wilt slaan. Uiteraard dienen de kratten ook te passen in de stellingen die u koopt. 

Een andere manier om efficiënt op te slaan in het magazijn, is door kasten of stapelrekken aan te schaffen. De vakkenkast is een goed voorbeeld van efficiënt opslaan in het magazijn; u kunt deze naar eigen wens samenstellen met behulp van tussenschotten. Zo kunt u precies datgene opslaan dat nodig is en komt u nooit ruimte te kort.

Een entresolvloer doet wonderen voor een efficiënt magazijn

Als het gaat om ruimtebesparing, dan heeft u binnen no time een efficiënt magazijn door het plaatsen van een entresolvloer. Dit noemt men ook wel een tussenvloer en is in te zetten om een extra verdieping te creëren. Deze entresolvloer kan dienen om extra producten op te slaan, bijvoorbeeld als u gaat uitbreiden en is ook een hele goede oplossing voor de kleinere magazijnen. Bovendien kan de tussenvloer gebruikt worden om kantoorruimte te maken, zodat u efficiënt administratie kunt doen, gesprekken kunt voeren of klanten kunt ontvangen in het magazijn. 

Zo ziet u, dat er aardig wat manieren zijn om efficiënt uw magazijn te organiseren, waarbij het valt of staat met een sterk ontwerp in de beginfase. Bij Begra vindt u alles dat u nodig heeft voor een efficiënt magazijn, van nieuwe tot gebruikte producten. We denken graag met u mee over een efficiënt magazijn en helpen u met plezier om dit een realiteit te maken.

Back to top