• /
  • /
  • /
  • /
  • /
  • /

Stroomlijn uw magazijn: tips om uw magazijn te optimaliseren

31 januari 2024

Een gestroomlijnd magazijn betekent een hoge productiviteit, wat een hogere omzet tot gevolg heeft. Om dit te bereiken, kunt u uw magazijn optimaliseren. We bespreken in ons blog graag alle voordelen die magazijnoptimalisatie met zich meebrengt en geven u verschillende tips hoe u als ondernemer uw magazijn kunt optimaliseren.

Waarom uw magazijn optimaliseren?

In wat voor sector u als ondernemer dan ook werkzaam bent, het is belangrijk om uw magazijn zo goed mogelijk te optimaliseren. Niet alleen verhoogt u zo de productiviteit, u zorgt er ook voor dat werknemers efficiënt en veilig kunnen werken. Op deze manier verlaagt u het risico op lichamelijke klachten en uitval bij werknemers, zodat het magazijn goed blijft draaien. 

Goede magazijnoptimalisatie zorgt er tevens voor dat u ruimte bespaart en het meeste uit uw magazijn haalt. Zo kunt u meer opslaan in een kleinere ruimte of uw magazijn gemakkelijk uitbreiden. 

Door uw magazijn te optimaliseren, kunt u uw opslag beter beheren. Denk aan het bijhouden van voorraadniveaus in realtime, waardoor te weinig of te veel voorraad vermeden kan worden. 

Een ander groot voordeel van goede magazijnoptimalisatie is dat u gemakkelijker kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en zo uw concurrenten voorblijven. Bovendien levert een aanzienlijke kostenbesparing op die u kunt investeren in de onderneming. Magazijnoptimalisatie is daarmee een doorlopend proces waar u steeds opnieuw de vruchten van plukt. 

Magazijnoptimalisatie doet u zo!

Nu u weet waarom het zo belangrijk is om aan magazijnoptimalisatie te doen, geven we u graag tips over hoe u uw magazijn goed kunt optimaliseren.

Een belangrijke eerste stap is: kijk goed naar uw producten en opslagbehoeften. Wat voor soort goederen moeten er in het magazijn opgeslagen worden? En hoeveel wilt u op kunnen slaan? Zodra u dit in beeld heeft, kunt u de juiste magazijnstellingen, bakken en kratten aanschaffen. Gaat u stellingen kopen, bereken dan precies hoeveel vierkante meter u nodig heeft voor opslag. Verzorg daarna de opstelling van de werkbanken en inpaktafels. 

Goede magazijnoptimalisatie beslaat ook het creëren van efficiënte picking routes. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid: spiegels, kabelbruggen en hoekbeschermers zorgen ervoor dat medewerkers veilig kunnen werken en de kans op bedrijfsongevallen en materiële schade aan stellingen aanzienlijk verkleind wordt. Investeer in de juiste interne transportmiddelen, afgestemd op uw producten. Dit voorkomt fysieke overbelasting van uw werknemers en zorgt voor een aanzienlijk sneller pick proces.

Goede magazijnoptimalisatie betekent iedere centimeter magazijnruimte optimaal kunnen benutten en uitbreiden. Uitbreiden kunt u bijvoorbeeld doen door stellingen te kopen die u gemakkelijk aan elkaar kunt koppelen. Ook is een entresolvloer een goede oplossing om uw opslagcapaciteit of werkvloer te vergroten en te optimaliseren. Door een extra vloer te plaatsen, kunt u op meerdere niveaus stellingen plaatsen, uw kantoor- of werkvloerruimte uitbreiden.

Een andere tip om uw magazijn te optimaliseren: automatiseer zo veel mogelijk. Zorg voor elektrisch transport en ergonomische hulpmiddelen. Niet alleen kan er zo veilig gewerkt worden, het versnelt de werkprocessen aanzienlijk. 

Bij een goede magazijnoptimalisatie blijft u continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen die de productiviteit kunnen verhogen. Begra kan u hier altijd bij helpen; wij zijn te allen tijde up-to-date en hebben voor ieder magazijnprobleem een geschikte oplossing.

Back to top