• /
  • /
  • /
  • /
  • /
  • /

Uit inspectie blijkt opnieuw dat distributiecentra tekortschieten

5 oktober 2023

Bij inspecties in ongeveer 180 distributiecentra in Nederland werden door de Nederlandse Arbeidsinspectie honderden overtredingen vastgesteld, met name gericht op bedrijven die actief zijn in opslag, distributie, bezorging en transport. Deze inspecties werden uitgevoerd vanwege zorgwekkende arbeidsomstandigheden en veiligheidsproblemen in distributiecentra, met meer dan 300 inspecties tot nu toe in 2023. Ongeveer 80% van deze inspecties leidde tot handhavingsmaatregelen.

Inspecteurs troffen vaak onveilige werkplekken aan, waarbij valgevaar een veelvoorkomend probleem was. In 28 gevallen werden werkzaamheden direct stilgelegd, voornamelijk vanwege het ontbreken van valbeveiliging of aanrijdbeveiliging. De aard van de stilleggingen varieerde, soms betrof het specifieke bedrijfsprocessen en soms vereisten ze herstelwerkzaamheden.

Een distributiecentrum in Brabant moest bijvoorbeeld een entresolvloer stilleggen vanwege valgevaar, maar er waren ook andere problemen, zoals het ontbreken van een verkeersplan, aanrijdbeveiliging en beschadigde magazijnstellingen.

De logistieke sector had in 2021 het hoogste aantal arbeidsongevallen met verzuim, met 2,8% van de werknemers in de transport en logistiek die een arbeidsongeval met verzuim hadden, tegenover een gemiddelde van 1,3% in alle sectoren.

Inspecties richtten zich ook op aanrijdgevaar en verkeersplannen, waarbij bijna de helft van de bedrijven geen passend verkeersplan had.

Fysieke belasting werd eveneens beoordeeld, waarbij een derde van de bedrijven een waarschuwing kreeg vanwege het ontbreken van een plan voor fysieke belasting. In sommige gevallen werd fysiek zwaar werk voor werknemers aangetroffen, zoals het handmatig stapelen van kratten bier.

De Arbeidsinspectie benadrukte het belang van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) om arbeidsongevallen en beroepsziekten te voorkomen. Het hebben van een RI&E is verplicht en niet voldoen kan leiden tot boetes. Tijdens deze inspectieronde werden zes boeterapporten opgesteld.

Safety Support staat klaar om bedrijven te helpen voldoen aan deze inspectievereisten en risico's te minimaliseren. Wij begrijpen de urgentie en noodzaak. Met onze expertise op het gebied van magazijnveiligheid, kunnen we uw bedrijf helpen. Uw medewerkers verdienen een veilige werkomgeving en uw bedrijf verdient gemoedsrust tijdens inspecties.

Plan vandaag een gratis consult met Safety Support. Wij zorgen dat uw magazijn klaar is voor elke inspectie en tillen uw magazijnveiligheid naar een hoger niveau. Uw veiligheid, onze prioriteit. 

Back to top